Η σχολή

favicon“Κάππα”… γιατί?  Το δέκατο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου. Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα διερωτούνται.

Το Μάιο του 2002 ο Ινδός πρώην πρωταθλητής κόσμου, Βίσυ Ανάντ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο “Eurotel Trophy” στην Πράγα της Τσεχίας, κερδίζοντας το θρύλο και πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Ανατόλι Κάρποβ. Στο συγκεκριμένο τουρνουά ο Κάρποβ είχε κερδίσει προηγουμένως τον κορυφαίο άγγλο σκακιστή Νάιτζελ Σορτ και ο Βλαντιμίρ Κράμνικ τον Αλεξέι Σίροβ.
Αμέσως μετά ο σκοτσέζος Τζων Χέντερσον έστειλε την πιο κάτω φωτογραφία που προτείνει πως θα πρέπει να έχει ένα “Κ” στο όνομά του κάποιος για να είναι κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Στη φωτογραφία παρουσιάζονταν οι Βλαντιμίρ Κράμνικ, Μπέσελ Κοκ, Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Κάρποβ.

fiveks

Από τότε άρχισε να συζητείται συχνά η φράση “Τα μεγάλα κάππα του σκακιού” (The Big Ks of chess).  Η φράση αυτή βέβαια μεταφέρθηκε και στους δικούς μας σκακιστές στην Κύπρο οι οποίοι άρχισαν τα πειράγματα μεταξύ τους και φυσικά να αναφέρονται κι αυτοί σε κορυφαίους κύπριους σκακιστές που το όνομά τους άρχιζε από το γράμμα “κάππα”. Οπότε, η ομάδα “Κ” περιλάμβανε φυσικά τον κάτοχο του ρεκόρ παγκύπριων πρωταθλημάτων, Κωνσταντίνου Αγαθοκλή, τον τότε πρωταθλητή Κύπρου Κληρίδη Πάρη, το μεγαλύτερο λάτρη του σκακιού στην Κύπρο και μεγάλο δάσκαλο Κόνη Ριζά και μερικούς άλλους που αν και το όνομα τους δεν άρχιζε από “κάππα”, είχαν παρατσούκλι που άρχιζε από “κάππα”.  Μεταξύ αστείου και σοβαρού λοιπόν, παρέμεινε μέχρι σήμερα στο σκακιστικό κόσμο… “Τα μεγάλα κάππα του σκακιού”.

Kappa Chess LogoΈτσι λοιπόν η σχολή μας πήρε το όνομα “Κάππα” μιας και κύριος σκοπός της, μεταξύ άλλων είναι, κάποτε οι μαθητές της να γίνουν όντως οι κορυφαίοι σκακιστές και σίγουρα για ακόμη ένα μεγάλο λόγο. Από το όνομα του Κόνη Ριζά, του μεγάλου αυτού δάσκαλου και σκακιστή που ήταν και ο πρώτος δάσκαλος του προπονητή της Σχολής μας, Πάρη Κληρίδη.  Δυστυχώς, δεν είναι πια μαζί μας αφού απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012.

konis1

Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Σχολής είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες τις βασικές κινήσεις στο σκάκι και πώς θα μπορούν να παίζουν και να κερδίζουν ποιοτικές παρτίδες. Για να το πετύχουν αυτό θα εξασκήσουν το μυαλό τους με πνευματικές ασκήσεις τακτικής και στρατηγικής, θα αναπτύξουν την κρίση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, θα μάθουν την αξία της συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς και θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους για αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση και προγραμματισμό. Επιπλέον, τα σκακιστικά μαθήματα αυτά βοηθούν τους μικρότερους σε ηλικία, στην επιτάχυνση της ωρίμανσης και στην απόκτηση υπευθυνότητας, αφού το σκάκι αποτελεί ένα υγιές πρότυπο αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας!

academy2Το υλικό των μαθημάτων είναι πλούσιο και σε διάφορες μορφές με ξεκάθαρες οδηγίες για τη διευκόλυνση της μάθησης. Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι επικεντρωμένη στο μαθητή ώστε να τον ενθαρρύνει στην απόκτηση γνώσεων βάσει συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στόχων.

Το παιχνίδι και η μελέτη του έχουν ξεχωριστή θέση στο μάθημα και μην ξεχνάτε ότι γίνεται υπό τη καθοδήγηση του πρωταθλητή Κύπρου στο σκάκι, Πάρη Κληρίδη.