Ο προπονητής

Εμπνευστής, ιδρυτής, διευθυντής και προπονητής της Σκακιστικής Σχολής “Κάππα” είναι ο πρωταθλητής Κύπρου, FIDE Master Πάρης Κληρίδης.

Paris Klerides

Ο Πάρης Κληρίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου και διαμένει τώρα.  Είναι Επιμελητής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εργάζεται στη Σχολική Εφορεία Κιτίου.
Ασχολείται με το αγωνιστικό σκάκι για περισσότερο από 25 χρόνια και έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό, μιας και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις του αθλήματος. Είναι βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 1995 και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο εξωτερικό αμέτρητες φορές. Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Δράσης (SAC) της FIDE.
Τον Αύγουστο του 2014 εκλέγηκε πρόεδρος της Ζώνης Μικρών Κρατών Ευρώπης.
Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Κύπρου 6 φορές σε κανονικού χρόνου αγώνες σκακιού και έχει επίσης στεφθεί πρωταθλητής γρήγορου σκακιού πάνω από 30 φορές στην καριέρα του. Στο ενεργητικό του καταγράφονται πολλές άλλες επιτυχίες στο εξωτερικό όπως, αργυρό μετάλλιο στους αγώνες μικρών κρατών το 1995 στο Μονακό, 8η θέση στην πρώτη σκακιέρα στην παγκόσμια ολυμπιάδα του Γερεβάν της Αρμενίας το 1996 και πρωταθλητής μπλιτζ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συντεχνιών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 1999.
Αναδείχθηκε επίσης παγκοσμιονίκης σε πρωτάθλημα συντεχνιών το 2001 στη Λισαβόνα της Πορτογαλλίας, όταν έλαβε μέρος με τον ΠΑΣΕΚ.

ergatikifoni

Το 2004 κατέλαβε τη 2η θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα “First Saturday” στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και το 2009 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μπλιτζ συντεχνιών στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.  Το 2013 τερμάτισε τρίτος σε πρωτάθλημα μπλιτζ στο Ταλλίν της Εσθονίας και πιο πρόσφατα κατέλαβε την τρίτη θέση, επίσης σε πρωτάθλημα μπλιτζ, στο 1ο Ατομικό Πρωτάθλημα Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Κύπρο το 2014.
Το 2015 κατέκτησε για άλλη μια φορά το παγκύπριο πρωτάθλημα στο αργό και γρήγορο σκάκι στην Κύπρο.

Ο Πάρης Κληρίδης είναι επίσης αναγνωρισμένος προπονητής της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, (FIDE Instructor), αναγνωρισμένος Διαιτητής της FIDE και Διεθνής Διοργανωτής. Πρόσφατα απέκτησε και τον τίτλο του Grand Master στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της FIDE “Online Arena”.

Arbiter1

Οι ωραιότερες στιγμές στην καριέρα ενός σκακιστή, δεν είναι μόνο οι νίκες στα διάφορα πρωταθλήματα. Το Νοέμβριο του 2015 ο Πάρης Κληρίδης είχε την τιμή, ως ο πρώτος Κύπριος, να επισκεφτεί τον τάφο του μεγαλύτερου θρύλου όλων των εποχών που βρίσκεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας καθώς επίσης και το μουσείο στο “Bobby Fischer Centre”. Τα λόγια τόνισε ο ίδιος, δεν μπορούν να περιγράψουν τα αισθήματά του!!

Fischer_Grave2015