Η Σχολή

Η σχολή δημιουργήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015 και άρχισε τη λειτουργία της κανονικά τον Ιανουάριο του 2016.  Δημιουργήθηκαν αρχικά τέσσερα σκακιστικά τμήματα, δύο στο χωριό Κίτι και δύο στην πόλη της Λάρνακας.  Η σχολή έπαψε τη λειτουργία της προσωρινά κατά την περίοδο του κορωνοϊού τη χρονιά 2020 και βρίσκεται στο στάδιο επαναλειτουργίας φέτος κάνοντας αρχή με διαδυκτιακά μαθήματα.

“Κάππα”… γιατί?  Το δέκατο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου.  Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα διερωτούνται.

Τον Μάιο του 2002, ο Ινδός πρώην πρωταθλητής κόσμου, Βίσυ Άναντ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο «Eurotel Trophy» στην Πράγα της Τσεχίας, κερδίζοντας τον θρύλο και πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Ανατόλι Κάρποβ.  Στο συγκεκριμένο τουρνουά ο Κάρποβ είχε κερδίσει προηγουμένως τον κορυφαίο άγγλο σκακιστή Νάιτζελ Σορτ και ο Βλαντιμίρ Κράμνικ τον Αλεξέι Σίροβ.  Αμέσως μετά, ο σκωτσέζος Τζων Χέντερσον, έστειλε την πιο κάτω φωτογραφία που προτείνει πως θα πρέπει να έχει ένα «Κ» στο όνομά του κάποιος για να είναι κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.  Στη φωτογραφία παρουσιάζονταν οι Βλαντιμίρ Κράμνικ, Μπέσελ Κοκ, Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Κάρποβ.  Όλων το όνομα με «Κάππα».

Από τότε άρχισε να συζητείται συχνά η φράση «Τα μεγάλα κάππα του σκακιού» (The Big Ks of chess).  Η φράση αυτή βέβαια μεταφέρθηκε και στους δικούς μας σκακιστές στην Κύπρο οι οποίοι άρχισαν τα πειράγματα μεταξύ τους και φυσικά να αναφέρονται κι αυτοί σε κορυφαίους κύπριους σκακιστές που το όνομά τους άρχιζε από το γράμμα «κάππα». Οπότε, η ομάδα «Κ» περιλάμβανε φυσικά τον κάτοχο του ρεκόρ παγκύπριων πρωταθλημάτων, Κωνσταντίνου Αγαθοκλή, τον τότε πρωταθλητή Κύπρου Κληρίδη Πάρη, τον μεγαλύτερο λάτρη του σκακιού στην Κύπρο και μεγάλο δάσκαλο, Κόνη Ριζά και μερικούς άλλους που αν και το όνομα τους δεν άρχιζε από «κάππα», είχαν παρατσούκλι που άρχιζε από «κάππα».  Μεταξύ αστείου και σοβαρού λοιπόν, παρέμεινε μέχρι σήμερα στον σκακιστικό κόσμο… «Τα μεγάλα κάππα του σκακιού».

Έτσι λοιπόν η σχολή μας πήρε το όνομα «Κάππα» μιας και κύριος σκοπός της, μεταξύ άλλων είναι, κάποτε οι μαθητές της να γίνουν όντως οι Κορυφαίοι σκακιστές και σίγουρα για ακόμη ένα μεγάλο λόγο.  Από το όνομα του Κόνη Ριζά, του μεγάλου αυτού δάσκαλου και σκακιστή που ήταν και ο πρώτος δάσκαλος του Πάρη Κληρίδη.  Δυστυχώς, δεν είναι πια μαζί μας αφού απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012.