Ο Προπονητής

Ο Πάρης Κληρίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 18 Μαρτίου 1970.  Από το 1997 εργάζεται ως Επιμελητής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και πρόσφατα ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολικής Εφορείας Λευκάρων, στην επαρχία Λάρνακας.

Έμαθε τις κινήσεις στο σκάκι σε ηλικία 15 χρόνων από τον τουρκοκυπριακής καταγωγής δάσκαλό του, Κόνη Αλί Ριζά και έπαιξε σκάκι τότε για μερικούς μόνο μήνες.  Το 1990, η μοίρα τους έφερε και πάλι να συναντώνται τυχαία, όπου αναζωπυρώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον του για το σκάκι.  Αμέσως, το σκάκι, του έγινε πάθος και σε περίοδο μόλις πέντε χρόνων αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου για πρώτη φορά.  Το 1993 είχε την τιμή να συναντήσει και να αγωνιστεί ενάντια στο θρύλο και πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Ανατόλι Κάρποβ, σε ένα τουρνουά επίδειξης που έγινε στην Κύπρο.

Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο ως μέλος της εθνικής ομάδας, πάρα πολλές φορές σε αμέτρητα τουρνουά στο εξωτερικό.  Συμμετέχει επίσης ανελλιπώς στις παγκόσμιες ολυμπιάδες τα τελευταία 20 χρόνια.  Στέφθηκε πρωταθλητής Κύπρου 6 φορές σε κανονικού χρόνου και 73 φορές σε γρήγορου χρόνου σκάκι.

Κέρδισε τους αναγνωρισμένους τίτλους FIDE Master, FIDE Trainer, International Arbiter και International Organizer.  Πρόσφατα απέκτησε και τον τίτλο του Grand Master στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της FIDE «Online Arena».  Είναι Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, διετέλεσε μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Δράσης της FIDE, είναι μέλος της Επιτροπής της FIDE για το γυναικείο σκάκι και Πρόεδρος της ”Event Commission” της ECU.  Επίσης, Από το 2014 είναι Πρόεδρος της Ζώνης Μικρών Κρατών Ευρώπης (FIDE Zone 1.10).

Εκτός από το σκάκι, συμμετέχει ενεργά σε διάφορα άλλα αθλήματα και συνδέσμους.  Ασχολείται με το μπόουλινγκ, είναι μέλος του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας, μέλος του Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών, Dιευθυντής της σκακιστικής σχολής «Κάππα» και μέλος του ομίλου ιδιοκτητών μοτοσυκλετών Harley Davidson.

Όντας πολυτάλαντος, είναι γνωστός ανάμεσα στους φίλους του ως ταλαντούχος παρουσιαστής, κωμικός, τραγουδιστής και «showman».

 

 

 

 

 

Πέραν της ικανοποίησης των επιτευγμάτων του και της μεγάλης του αγάπης στο σκάκι, ένας από τους κύριους στόχους στη ζωή του είναι να προωθήσει αυτή την αγάπη στις νεότερες γενιές.  Στις σταθερές του πεποιθήσεις έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για την προώθηση του αθλήματος του σκακιού σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου.  Συγκεκριμένα, άρχισε το πρόγραμμα «Together we can do more» τον Ιανουάριο του 2014, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.  Πιο πρόσφατα έχει δημιουργήσει τη σκακιστική σχολή «Κάππα» και έχει υιοθετήσει νέους θεσμούς όπως το Cyprus Chess Tour, το σκακιστικό καφενείο και τις σκακιστικές κατασκηνώσεις.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι τέτοιοι ώστε άτομα όλων των ηλικιών, όλων των υπόβαθρων, κοινωνικής θέσης, θρησκείας και χρώματος, καθώς και των δύο φύλων, να μπορούν να ενημερώνονται και να διδάσκονται για τα οφέλη της μάθησης του όμορφου παιχνιδιού που λέγεται σκάκι.  Πρόσφατα, ο Πάρης Κληρίδης ταξίδεψε στην Ουγκάντα όπου μαζί με άλλους συναδέλφους του στην Επιτροπή Κοινωνικής Δράσης της FIDE, επισκέφτηκαν αρκετά σχολεία και δίδαξαν σκάκι σε παιδιά και δασκάλους.

 

 

 

 

 

Στο πρόγραμμα «Together we can do more» δόθηκε έμφαση στη συμμετοχή παιδιών από τις ηλικίες των 5 μέχρι των 15 χρόνων, διοργανώνοντας διάφορα σκακιστικά τμήματα σε πάρα πολλά σχολεία.  Δεδομένου ότι αυτό, ήταν και εξακολουθεί να είναι μια προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσης του σκακιού σε παγκύπρια κλίμακα, ο Πάρης Κληρίδης συνεργάστηκε με τον προσωπικό του φίλο Βασίλη Αριστοτέλους, ο οποίος ανέλαβε τη λειτουργία των σκακιστικών τμημάτων στην πόλη της Λεμεσού.

 

 

 

 

 

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Together we can do more», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες οι οποίες θα είναι επωφελείς για τους ίδιους τους εαυτούς τους και την κοινωνία τους, κρατώντας τους μακριά από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες τέτοιες δραστηριότητες.  Το σκάκι είναι μια μεγάλη «έξοδος» από όλα αυτά.  Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πολλές χώρες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η συστηματική μελέτη του σκακιού οδηγεί στη βελτίωση και στην επίτευξη των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών στόχων των παιδιών.

Λόγω του γεγονότος ότι το σκάκι στην Κύπρο είναι ένα άθλημα που ασχολούνται περισσότερο άντρες παρά γυναίκες, πιο πρόσφατα δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην προσέγγιση μεσήλικων γυναικών.  Το πρώτο γυναικείο σκακιστικό τμήμα οργανώθηκε και λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία το 2015 και αποτέλεσε τη βάση για να ακολουθήσουν κι άλλα.

Φωτογραφία από το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα της σκακιστικής σχολής «Κάππα»

Οι πρώτες σκακίστριες της σχολής «Κάππα» Κυριακή Πέτρου, Πωλίτσα Ανδρέου και Ανδρούλα Πατσιά.