Χρειάζομαι Προπονητή ή όχι;

Χρειάζομαι προπονητή ή όχι;

Μια πολύ σημαντική ερώτηση είναι εάν κάποιος χρειάζεται έναν προσωπικό προπονητή ή μπορεί απλά να τα καταφέρει και μόνος του.  Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι μπορεί κάποιος να πετύχει το στόχο του εάν προσπαθήσει πολύ.  Γεγονός είναι όμως, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ακούγοντας μόνο συμβουλές.  Για να απαντήσουμε στο αρχικό μας ερώτημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του φιλοδοξίες για τις οποίες πρέπει να παλέψει και ο ρόλος του προσωπικού προπονητή είναι να τον καθοδηγήσει και να του αποκαλύψει τον ταχύτερο δρόμο προς την ολοκλήρωση του στόχου του.

Ο ρόλος του προπονητή:

  1. Δεν είναι απλά δάσκαλος

Ο προπονητής δεν είναι απλά ένας δάσκαλος.  Είναι αυτός που θα κατανοήσει ακριβώς τα προβλήματα και τις ανάγκες του μαθητή και θα δώσει λύσεις προκειμένου να τα υπερνικήσει.

  1. Καλύπτει τα κενά

Ο προσωπικός προπονητής φροντίζει να καλύψει τα κενά της διδασκαλίας που προκύπτουν από μία ομαδική προπόνηση σε κάποιον σύλλογο ή να καλύψει προσωπικά κενά του κάθε μαθητή ξεχωριστά στην εκπαίδευση. Ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του μαθητή οργανώνεται και το αντίστοιχο πρόγραμμα προπόνησης.

Πώς ακριβώς θα με βοηθήσει ο προπονητής μου;

  1.  Θα μας βοηθήσει να θέσουμε στόχους

Στη σκακιστική σχολή «Κάππα» οι μαθητές απαντούν σε ερωτηματολόγιο, ώστε να μπορέσει ο προπονητής να τους βοηθήσει να επιλέξουν τους στόχους τους.  Οι μαθητές για να μπορέσουν να πάρουν το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να εγγραφούν στη σχολή και να ολοκληρώσουν τουλάχιστον ένα μήνα μαθημάτων.

  1.  Βρίσκοντας τις αδυναμίες μας

Για όσους δεν είναι αρχάριοι θα δώσουν μερικές από τις παρτίδες τους.  Έπειτα θα λάβουν μίαν αναφορά με τα προβλήματα και τις αδυναμίες που διαπιστώνει ο προπονητής στο παιχνίδι τους.

  1.  Ανάλυση των λαθών

Το κάθε λάθος στο σκάκι γίνεται για κάποιο λόγο.  Μπορούμε να εξηγήσουμε σε κάποιο μάθημα γιατί διαπράττονται κάποια συγκεκριμένα σφάλματα, υποδεικνύοντας τρόπους για βελτίωση και εξάλειψη αυτών των αδυναμιών.  Μπορούμε να δώσουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης και ασκήσεις για το σπίτι.

  1.  Μαθαίνοντας τη θεωρία του σκακιού

Η θεωρία και μερικοί απλοί κανόνες βοηθούν τους ισχυρούς παίχτες να βρουν γρήγορα καλές κινήσεις και να κερδίσουν τις παρτίδες τους.  Γιατί να μην το κάνουμε όλοι αυτό;  Μπορούμε να καλύψουμε τα κενά στη θεωρία των ανοιγμάτων, του μέσου και του φινάλε.

Πρέπει να επιλέγουμε να μας κάνει μάθημα ένας κανονικός προπονητής!  Και αυτό δεν είναι αστείο. Ένας καλός παίκτης μπορεί να παίζει καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τη μεταδοτικότητα να μας μάθει αυτά που γνωρίζει.  Έτσι, συνιστώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα της επιλογής του προπονητή.

Οι δουλειές του προπονούμενου:

Να παίξει μέσα στο χρόνο όσες πιο πολλές επίσημες παρτίδες μπορεί.  Να ακολουθεί το πρόγραμμα προπόνησης.

Ο Αισχύλος είπε «Πειθαρχία ευπραξίας γενέτειρα», δηλαδή η πειθαρχία είναι η μητέρα της προκοπής.

 

Μπορεί να φαίνονται πολύ λίγα αυτά που πρέπει να κάνει ο προπονούμενος, όμως στην πραγματικότητα χρειάζονται πειθαρχία, συνέπεια και σκληρή δουλειά!